Bibliatanulmányok

Bibliatanulmányok

Létkérdések

2017. augusztus 25. - sid04

A létkérdések olyan kérdések, amelyeken mindenkinek el kell, vagy legalábbis el kellene gondolkoznia. Olyan alapvető kérdésekről van szó, mint:

  • Honnan jövünk?
  • Hová tartunk?
  • Miért élünk?
  • Mi az életünk célja, értelme?

Miért kell ezekkel a kérdésekkel foglalkoznunk? Azért, mert ezek világnézetünk alap építőkövei, amelyek meghatározzák az ember értékrendszerét, érzéseit, döntéseit, önmagáról és másokról alkotott képét, valamint sorsát.

S ahhoz, hogy megérthessük a világban betöltött szerepünket és helyünket, valamint hogy válaszolhassunk a fent pontokba szedett kérdésekre, az első lépés az, hogy meg kell vizsgálnunk, és helyes felismerésekre kell jutnunk a valóság, illetve a lét tényleges természetével kapcsolatban.

Napjainkban azonban ez igen nehéz feladat, hiszen sok-sok információt találunk a fentebb feltett kérdésekkel kapcsolatban. Ezekre többnyire kétféle megvilágításból tehetünk szert: "tudományos" és vallási megközelítésből.

E két világnézet között éles viták szólnak az élet eredetéről. Mindkét félnek megvannak a maga válaszai, amelyek ki-ki a hite szerint különböző válaszokkal szolgálnak számunkra. S kinek mi tetszik, úgy valaki az egyik, valaki pedig a másik mellett dönthet szabadon, hogy melyiket is válassza.

De vajon melyik mellett érdemes dönteni? Döntésünk kulcsa az, hogy meg tudjuk ítélni, melyik fél állításai alapulnak a valóságon. De milyen tényezők alapján dönthetjük el, hogy melyik az igaz? Ugye általában - a legtöbb esetben - az ember különböző dolgokban való döntéseit az határozza meg, hogy valami jó, vagy rossz? Valami hasznos, vagy nem.

A tapasztalat azt mutatja, valamint a Biblia is azt mondja, hogy "Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de nem minden épít." - 1Korinthus 10:25.

A két világnézet közül az embernek választania kell. A döntésünk előtt azonban érdemes bizonyos alapfogalmakkal is tisztában lennünk, mint például 

  • az igazság;
  • a valóság;
  • valamint a hit.

Példaképpen nézzük meg az igazság fogalmát, amivel kapcsolatban kijelenthetjük, hogy mindaz, ami mi szeretnénk, nem fogja megváltoztatni az Igazságot – ugyanis az csak egyféle lehet.

Tehát egy biztos alapra van szükség, és csakis erre a kősziklára szabad építenünk a nézeteinket.

A Létkérdések témakörébe a teljesség igénye nélkül pl. az alábbi kérdések tartoznak:

  1. Miért élünk?
  2. Létezik-e Isten?
  3. Teremtés vagy evolúció?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliatanulmanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212778144
süti beállítások módosítása