Bibliatanulmányok

Bibliatanulmányok

Eredetünk kérdései (2. rész)

Megfér-e egymás mellett a hit és értelem?

2017. július 30. - sid04

Az előző bejegyzésben - Miért olyan fontos erről beszélnünk? - röviden összefoglalva azt tárgyaltuk, hogy mennyire ésszerű az ateizmus, mely során árnyaltan arra a következtetésre jutottunk, hogy az új ateisták szilárd meggyőződése, hogy jobb pozícióban vannak. Önbizalmuk egyetlen központi jelentőségű tényből ered: azt hiszik, hogy a tudomány mellettük áll. Úgy vélik, a tudomány fejlődése egyre inkább azt támasztja alá, hogy Isten nem létezik. Valóban ez bontakozik ki? A tudomány fejlődésével tényleg egyre kevesebb hely marad Istennek?

Nos, míg az új-ateisták ezt szeretnék elhitetni, valójában az utóbbi pár évtizedben robbanásszerűen meggyarapodtak azok a tudományos bizonyítékok, amelyek az univerzum tervezettségére utalnak. Antony Flew, aki pl. a kor egyik legbefolyásosabb ateista tudósa volt, e tervezettség miatt változtatott az Istennel kapcsolatos véleményén, és úgy véli: Istennek léteznie kell. Úgy gondolja, valamiféle istenség adja a legjobb magyarázatot a világra. A kérdéssel kapcsolatban - hogy miért változtatott nézetén - az alábbit fogalmazta meg: „A rövid válasz - írja Flew - az az általam látott világkép, amely a modern tudományból bontakozott ki.” Vagyis az új-ateisták hirdethetik, hogy a tudomány mellettük áll, azonban a bizonyítékok éppen az ellenkezőjét mutatják.

Erre vonatkozóan két friss tudományos rejtély is van, melyek közül az egyikről már említést tettünk az előző bejegyzés során:

Az első, amiről Dawkins az interjú során nyilatkozott: az élet eredetének rejtélye, amely ma a legnyugtalanítóbb tudományos problémák egyike. Ezt Dawkinssal együtt, a tudományos közösség egyöntetűen megoldatlan rejtélynek tartja. A másik a világegyetem finomhangoltsága, amelyről részletesebben egy későbbi bejegyzés során még kitérünk.

creation-of-man-960x350.jpgKicsoda-micsoda az ember?

Talán az ember egy több mint hárommilliárd évig tartó fejlődés eredménye, vagy az isteni alkotás nagyszerűségét - vagy miként a Biblia mondja -, a Teremtés koronáját, csúcspontját jelenti?

Napjainkban számos (tudományos és vallási) világnézet uralja és tarkítja az emberek gondolkodásmódját. Ezen világnézetek mind-mind a saját nézeteik és meggyőződéseik szerint igyekeznek a világmindenség, az élet, valamint az emberiség eredetére vonatkozó megállapításokat tenni.

Mindenkinek van valamilyen világnézete. Ez a világnézet azt jelenti, ahogyan valaki a valóságot látja, és ahogyan értelmezi azokat a dolgokat, amelyekkel az életben találkozik. A világnézet alapvetően befolyásolja az ember életét: értékrendszerét, érzéseit, döntéseit, önmagáról és másokról alkotott képét, sorsát. Sokféle világnézet létezik, amelyek sok szempontból  is különböznek egymástól.

Alapvetően öt, vagy hat világnézet létezik: teizmus, deizmus, ateizmus, panteizmus, panenteizmus és politeizmus. A felsorolt világnézetek közül kettő - a teizmus és az ateizmus - vívja állandó csatározásait a világ, az élet és az ember eredetének kérdéseiben. Az utóbbi - nevezzük nevén a gyereket -, azaz a materialista (manapság már fizikalizmusként ismert és emlegetett) "természet-tudomány", a másik pedig a világ öt nagy vallásai közül - amely több szempontból is kiemelkedik a többi vallás közül - a (monoteista) keresztyénség kezdetekről szóló bibliai Teremtéstörténete.

Vitás-e az élet eredetének története?

Vannak, akik szerint - főként a tudományos közösség részéről - nem vitás, hogy az ateizmus nyeri meg ezt az életbevágóan fontos pert. Részükről nincs helye vitának.  De tényleg így van-e? A válasz: minden bizonnyal nem. Hiszen folytonos a harc e kérdést illetően, s hogy melyik az igaz? A materialista evolúció vagy a Teremtés? A kérdés fontos, méghozzá több szempontból is. Még pedig abból a szempontból - ahogyan azt már fentebb kifejtettük -, hogy a világnézet alapvetően befolyásolja az ember életét, többek között az értékrendszerét, érzéseit, döntéseit, önmagáról és másokról alkotott képét, sorsát.

Számos e kérdéssel kapcsolatos vitában vettem részt, melyek során közös nevezőre sohasem sikerült jutni. Ezért előzetesen ismertetni szeretném azt a tényt az Olvasókkal, hogy biológiai, vagy természettudományos alapú végzettségem igen csekély. Most felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért is foglalkozom ezzel a kérdéssel? Röviden válaszolva: azért, mert a kettő közül csakis az egyik lehet igaz! Személyes meggyőződésem és az evolúció ellen felhozott tudományos bizonyítékok révén a Teremtés mellett foglalok állást. Ez a meggyőződésem azonban a közhiedelmekkel ellenben nem csupán ostoba és naiv - vagy ahogyan szokás ezt manapság mondani -, vak hit, hanem a történelmi tények kőkemény igazságain alapuló végkövetkeztetés szerinti meggyőződés.

Az előző bejegyzésben - Eredetünk kérdései (1. rész) - a fentieken kívül azt is tárgyaltuk, hogy a történelmi eseményekre, valamint történelmi személyekre vonatkozóan hogyan és milyen módszerrel, módszerekkel tudunk ismeretekre szert tenni. Amint azt megállapítottuk, erre a legjobb módszer az ún. jogi-történeti módszer, amely ilyen mód alkalmas lehet az evolúció vagy teremtés témakörében elhangzott kérdésekre pontot tenni. Ennek tekintetében ezt a módszert alkalmazhatjuk a „Létezett-e Jézus?” kérdésre is. Sőt, e kérdésre ez a leginkább alkalmazható módszer.

E módszer alapján szeretném bemutatni a Kedves Olvasóknak – legyen akár hívő, akár hitetlen -, hogy mi keresztyének miben vagy kiben, és miért hiszünk. Lehet, hogy az Olvasó nem hisz mindabban, amit a blogon írok, de azt el kell fogadnia, hogy mi, keresztyének – én és még sokan mások is - hiszünk Istenben. Azzal is tisztában kell lennie, hogy akár az evolúcióba, akár Istenbe és Jézusba vetjük hitünket, hitünknek következményei vannak, mint ahogyan azt a régebbi ateisták is elismerték.

Miért? Mert ha Jézus valóban történelmi személy volt, akiben valóban maga Isten jött el közénk, akkor Jézus ténylegesen „az Út, az Igazság és az Élet”. S ha ez így van, akkor az evolúciót nyugodtan száműzhetjük a gondolatainkból.

Persze nagyon sok vallás van a világon, valóban sok… S ez egy kiskaput is szolgáltat az ateisták részére, s azonnal fel is teszik azt a fogas kérdést, hogy: miért éppen a keresztyénség? Azonban be kell látnod Kedves Olvasó, hogy nem mindegyik vallás egyforma. Nem is mindegyik egyformán jó, vagy rossz. Nem mondhatjuk azt, hogy az egyik olyan, mint a másik. Nem. Tény, hogy vannak hasonlóságok a különböző vallásokban, de ha jobban szemügyre vesszük őket, ellentmondások talán még bőségesebben akadnak. S ebből a szempontból is érvényes az a megállapítás, éppen úgy, mint az evolúció vagy teremtés kérdésnél, hogy a sok-sok vallás közül nem lehet mindegyiknek igaza. Később majd a "Miért éppen a keresztyénség?" kérdésre is válaszolunk, most viszont azt a kérdést tegyük fel magunknak, hogy mi van abban az esetben, ha mégiscsak létezik egy olyan vallás, amely valóban igaz, és valóban tudja, hogy kicsoda Isten, és hogy ez az Isten milyen is valójában?

A keresztyénség - amit hiszek, hogy valóban ilyen - egy valamiben biztosan különbözik és messzemenően kiemelkedik a többi vallás közül: Jézus Krisztus személyében. Mindenek fölött azért, mert Ő az egyetlen, aki legyőzte a halált. A többi vallásalapító közül sem Buddháról, sem Mohamedről, sem pedig Konfuciuszról, tehát egyikről sem mondható el ez a hihetetlen kijelentés. Jézus azonban feltámadt: valóban legyőzte a halált. A halált, ami elől egyetlen egy élő ember sem futhat el, nem menekülhet meg. Mindannyiunk élete meg van pecsételve, mindannyiunk végső „ítélete”, közös sorsa a halál. A halál, az elmúlás, a végső megsemmisülés gondolata félelemmel tölti el az embert. Így hogyan is lehetnénk boldogok, ha úgy gondoljuk, s azt hisszük, hogy a halállal mindennek vége?

Eddig érthető a gondolatmenetem, igaz? Remélem, igen! De mindezeket nem kell, tényleg nem muszáj elhinned. Sőt, senkinek sem kell elhinnie, hiszen senkit sem lehet hitre kényszeríteni, ugyanis az ilyen kényszeres térítés hitkérdésekben teljesen terméketlen. Ez nem szül hitet, csakis hitetlenséget. Azonban a hit egy lehetőség arra, hogy valóban boldog légy. Amíg a mi reménységünk túllát a halálon, addig a hitetlen nem lát túl a saját koporsóján, mint ahogyan a tudomány sem a saját maga által létrehozott kereteken.

Amit fontos észben tartanunk, az az, hogy abba a koporsóba a földi javaknak már nem lesz jelentőségük. Azoknak földi életünk során megvannak ugyan a maguk céljai, de megvannak a korlátai is. Sokszor ezek a javak pedig csalódást okoznak. De van valami más is, ami fölkeltheti az ember vágyait egy valami sokkal nagyobb és tartósabb boldogság iránt, amely túllát a halálon és átlép az örök életbe.

Kérdés az, hogy túl tudunk-e látni az elménk, a képességeink, vagyis a magunk határain. Szembe tudunk-e nézni azokkal a tényekkel, melyeket értelmünkkel még, ha elsőre csak csekély módon is vagyunk képesek felfogni, de a logikus gondolkodásunknak köszönhetően, s tényleg csakis a tényeket, az érveket és a hitelre méltó adatokat tartanánk szem előtt, nem lenne-e érdemes elgondolkodni azon, hogy mi van, ha a keresztyén hit igaz volna? Nem lenne csodálatos dolog, ha a Bibliában olvasott dolgok igazak lennének? Én hiszem, hogy azok! És azok az emberek is hitték, akik mindazt, ami a Bibliában áll, megírták - mert szemtanúi voltak a benne megírt dolgoknak!

Természetesen, mint mondtam, nem muszáj, s nem is kell elhinnie semmit senkinek sem! A világon ugyanis nem mindenki hívő. Ezzel tisztában vagyok, s tudom, hogy vannak és mindig is lesznek olyan emberek, akik úgy vélik, Isten csak tündérmese, az emberi képzelet szülötte, a túlvilág – „Isten világa” - csak mítosz, mese. Vagyis: Isten nincs! Isten nem létezik! Jézus sem létezett. Akik azt mondják: „Istenben lehet hinni, vagy nem hinni. Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Az értelemnek ehhez semmi köze sincs!

Világnézetük alapvető elgondolása az, hogy „csak egyetlen világ van; az emberek világa. Ebben mindent tudományosan tudunk igazolni, vagy ha most még nem is, előbb-utóbb képesek leszünk rá.

Pedig a hit és értelem nem ellenségek. Sőt, inkább barátok. De van valami, amit e két fogalom kapcsán szem előtt kell tartanunk, és nem árt, ha tudjuk: mindkettőnek megvan a maga hatásköre. Vannak olyan kérdések, amelyeket csakis a hit képes megválaszolni. Ilyen például a feltámadás kérdése. Vannak olyan kérdések, melyekre pedig csak az értelem adhat választ. Ilyen például az, hogy veszélyesek-e a mérgeskígyók marásai az emberre, vagy sem - s mint azt a tapasztalatainkból tudjuk, igen, veszélyesek.

Vannak olyan kérdések is, amelyekre sem a hit, sem pedig az értelem nem tud válaszolni. Például hogy miért kell szenvednie az ártatlanoknak. Végül pedig vannak olyan kérdések, s igazságok, melyeket az értelem felismer, a hit pedig igazol és elmélyít. Pl.: Isten létezése. A Bibliában Pálnak a Rómaiakhoz írt levelének első fejezetében a 19-20. vers azt mondja: „Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek.

A hit tehát minden bizonnyal baráti viszonyban van az értelemmel, azonban az értelem sérülhet is. Például akkor, ha nem törődünk a tényekkel, és elzárkózunk a megcáfolhatatlan érvektől, vagyis amikor azt valljuk, hogy: „Ami nem valószínű, az nem is lehetséges.” Ilyen az, amikor az igazságot a gondolkodásunkhoz próbáljuk igazítani, ahelyett hogy a gondolkodásunkat igazítanánk az igazsághoz. A Biblia is ír a szív megkeményítéséről, az eltompult értelemről a 2Kor. 3:14a-ban: „…megtompultak az ő elméik.

Mint látjuk, vannak tehát emberek, akik nem hisznek. Én ezt elfogadom, de vajon miért van így? Vagyis miért nem hívő minden ember? A Biblia erről is tesz említést a Thesszalonikaiakhoz írt második levél 3:2b-ben, ahol Pál azt írja: „Mert nem mindenkié a hit!” Vagyis nem minden ember hisz. Hite ezek szerint a hívőknek van? De hogyan lesz valaki hívővé? Úgy, hogy az emberek keresik Istent. De miért keresik Istent az emberek? Erre három okot nevezhetünk meg:

  1. a haláltól való félelem;
  2. a végtelenség, az örökkévalóság utáni vágy: az ember szellemi mivoltának, a lelki jeleinek, s annak örökké élő felfogása. Az örökkévalóság magvát, amit az ember magában hordoz, nem lehet puszta anyagra visszavezetni, ezért lelke egyedül Istentől származhat.
  3. az Isten utáni vágyakozás: az Isten utáni vágyakozás az ember szívébe van írva - akár tetszik, akár nem -, mert Istentől és Istenért teremtetett. Isten szüntelenül hívogatja magához az embert. Az ember pedig csak Istenben találja meg az Igazságot és azt a boldogságot, amelyet oly szüntelenül keres.

Isten létének felismerése végülis három módon alakulhat ki:

  1. az ember keresi Istent, és képes saját értelmével felismerni létezését (Róm 1:19-20);
  2. Isten maga keresi az embert, megszólítja őt, kijelenti magát neki;
  3. valamint a két fenti megállapítás együttesen: az ember saját értelmének segítségével felismeri Isten létezését, és Isten szól hozzá, felfedi előtte kilétét.

6843_cikk_depositphotos_19348085_m-2015.jpgDe Isten láthatatlan, igaz? Akkor mégis hogyan tudjuk felismerni őt?

Istent az ember az értelmével, vagyis a teremtett világban található nyomaiból és műveiből ismerheti fel. Ha pedig Isten létének felismerése az értelmet meggyőző, valódi bizonyossághoz vezető érveken – amelyek nem érzéseken – alapulnak, istenbizonyítékról beszélünk. Azonban ezek a bizonyítékok nem kényszerítő erejűek – ez azt jelenti, hogy aki nem akarja (az Istentől kapott szabad akaratunk jóvoltából nem kell) elfogadni őket, ki is bújhatunk alóluk. Egy példával élve: amikor egy ember számára – életmódjára, gondolkodásmódjára nézve – ha kellemetlen következményekkel járna az, hogy ha felismerné Isten létét, el is utasíthatja azt, megtagadhatja létezését (szabad akarat).

De mielőtt tovább folytatnám, kérdezzük meg magunktól: mi változna meg az életünkben akkor, ha megtalálnánk, és felismernénk Istent? Például megváltozna az, hogy a világ nem keletkezhetett a semmiből, azaz kell, hogy legyen egy első oka annak, hogy minden, ami csak van, létezik. Az ok, mint tudjuk, mindig nagyobb az okozatnál. Ennélfogva pedig, minthogy az Univerzum magába foglalja a teret, az időt, és az anyagot is – aminél nagyobbat az érzékszerveinkkel nem vagyunk képesek felfogni -, az oknak az Univerzumnál, vagyis tértől, időtől és az anyagtól függetlennek és nagyobbnak kell lennie. Ezek olyan számunkra ismert tényezők, amelyek alapján fel kellene ismernünk, hogy Isten volt az első ok a világmindenség eredetét illetően.

De az ember csökönyössége sokkal nagyobb annál, mintsem ezt értelemmel felfogja, és elfogadja.

Van azonban egy olyan módszer, amellyel mégiscsak tehetünk egy lépést Isten felé. A jogi-történeti módszer segítségével, aminek segítségével arra keressük a választ, hogy létezett-e Jézus. Ha pedig a tények olyan bizonyítékokkal szolgálnak, mely révén kiderül, hogy Jézus valóban létezett - mellyel kapcsolatban egyébként a legtöbb tudós egyöntetű válasza, igen -, akkor eljutottunk arra a pontra, amikor már nem az lesz a kérdés, hogy élt-e Jézus, hanem az, hogy ki is volt Ő? Valóban az volt-e, akinek mondták, s akinek mondta Ő saját magát – vagyis valóban Isten Fia volt-e?

Miért olyan fontos kérdés Jézus istensége? Mert a keresztyénség Jézusra épül. Az egész Biblia középpontja, lényege, központi szereplője Jézus!

Még egyszer ismétlésképpen: ha azon kutatási módszer szerint, amelyet jogi-történeti módszernek nevezünk, a Biblia és az azon kívüli más egyéb történeti források - amelyből nagyon sok van - alapján kiderül, hogy Jézus Krisztus az volt, akiről megemlékeznek az Írások, akkor minden józan eszű embernek el kell gondolkodnia Isten létezésén, mert Isten megismerhető mindenki számára. Kérdés, hogy a tényeket ismerve elfogadja-e ezt az ember, vagy sem?

einstein.jpg

A tudomány hit nélkül sánta, a hit a tudomány nélkül vak.” (Albert Einstein)

A bejegyzés trackback címe:

https://bibliatanulmanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr312701425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arokh 2017.08.23. 07:30:38

Több hibát is írtál ebben és az előző bejegyzésben de mivel mobilon vagyok ezért csak röviden írok. Hogy állíthatsz olyat, hogy Jézus az egyetlen aki legyőzte a halált? Más vallások karakterei is megtették. Sőt a biblián belül is többen megtették. Szóval mitől egyedi ez a feltámadás sztori?

sid04 · http://bibliatanulmanyok.blog.hu 2017.08.28. 14:21:10

@Arokh:

Üdv!

Először is szeretném, ha bővebben is kifejtenéd, mik azok a hibák, amiket ejtettem! Másodszor, szeretném, ha példákkal szolgálnál az általad feltett kérdésre, miszerint mások is legyőzték a halált Jézussal szemben!

Valamint van pár kérdésem, s örömmel töltene el, ha válaszolnál rájuk:

1. fejtsd ki kérlek, mennyivel erkölcsösebb az (új) ateizmus, mint a kereszténység? Direkt módon nem vallást írtam... :)

2. honnan tudod, mi a jó és mi a rossz?

Fogalmazd meg kérlek, szerinted honnan származnak ezek - a tudományosan megfoghatatlan; avagy mérésekkel, kísérletezésekkel meg nem magyarázható - fogalmak , dolgok!

Mert mint tudjuk, ezeknek az erkölcsi értékeknek nincsenek bármilyen módszerrel mérhető fizikai tulajdonságaik - mint pl.: magasságuk, szélességük, súlyuk, stb. -, hogyan mondhatjuk azt, hogy ezek valóságos dolgok?

Minden félreértés elkerülése végett nem azt mondom, hogy az ateisták nem lehetnek jók, vagy nem képesek erkölcsös cselekedetekre. Remélem, Te sem gondolod ezt! Ilyet tulajdonképpen sohasem állítottam. Tudom, hiszen ismerek olyan embereket, akik konkrétan ateisták, de ennek ellenére mégis jóságosak, segítőkészek, szorgalmasak, könyörületesek és még becsületesek is. A kérdés az, hogy az ateisták, s köztük Te is, jómagad, hogyan értelmezed az erkölcsi kötelességedet? Hogyan alapozod meg, hogyan különbözteted meg a jót és a rosszat?

Arokh 2017.09.13. 14:00:26

Jól van, bár jobbnak láttam egyvalamire fókuszálni, de akkor leírok pár dolgot.

Kezdeném, mondjuk azzal, hogy nem kéne Ben Stein filmjére hivatkozni. Az egy propaganda film, propaganda jellemzőkkel. Több hazugság is szerepel benne, sőt a gyártása során is, hiszen több interjú alanynak is hazudtak a film címét és tartalmát illetően.
Az idézet rész is nem korrekt.
• Ben: „…hogyan keletkezett?” – mármint a Föld és az ég.
• Dawkins: „Hát… Egy nagyon lassú folyamat által.”
• Ben: „És hogyan kezdődött?”
Eddig jó, viszont Stein nem kérdez olyat, hogy miként keletkezett az élet. Dawkins biológus ennek ellenére lehet némi fogalma arról, hogy fizikusok szerint miként jöhetett létre a Föld és az ég. Dawkins viszont az élet keletkezéséről kezd el beszélni. Miért? Mert a videó és hang meg lett vágva.
„Nos, az ateizmus alapvető eszméjét ismerve tudjuk, hogy ők elutasítanak minden vallást. Bár ez meglehetősen relatív, mivel ugyan erősen bírálják a buddhizmust, az iszlámot, a mormonizmust és a többi más vallást, mégis leginkább a keresztyénségnek tartogatják a legdühödtebb támadásaikat.”

Ennek oka, hogy Európában és Amerikában a kereszténység a legjellemzőbb vallás, amely igyekszik beleavatkozni az életükbe. Ha a buddhizmus lenne többségben és igyekezne korlátozni a jogaikat akkor az ellen szólnának fel leginkább.

„S hogy melyik mellett döntök: tudomány vagy a keresztyénség? Szabad akaratom jóvoltából ez utóbbinál döntöttem. Miért? Azért, mert e kettő között választanom kellett, s mert a kettő – az élet eredetének és értelmének kérdése kapcsán alapból - kizárja egymást.”

S mégis rengetegen vannak, akik mindkettő mellett állnak. S hogy miért? Mert azok az emberek nem dogmában hisznek, hanem istenben. Tulajdonképpen ez a te problémád amikor az eredetről írsz. Nem istenben hiszel, hanem egy könyvben. Úgy tűnik, hogy szerinted ha a könyv hibás akkor isten nem is létezhet.
„Az eredet kérdésénél, amely térben és időben is a mai kortól oly távol helyezkedik el – ami azt jelenti, hogy nem voltak szemtanúi az akkori történéseknek mindkét oldal esetében sem; tehát sem az evolúció elmélete által felvázolt eseményeknek, sem pedig a Bibliában megtalálható Teremtéstörténetben elbeszélt teremtésnek –, mondjuk ki őszintén: mindkét esetben egyfajta hitre van szükségünk.”

Azt hiszem erről már írtam neked egyszer, hogy pl egy nyomozónak nem kell személyesen ott lennie a gyilkosság pillanatában ahhoz, hogy kiderítse ki volt a gyilkos, milyen fegyverrel történt, mikor, stb. Az most hagyján, hogy az evolúció ma is megfigyelhető, de millió évekre is visszavezethető a rendelkezésre álló bizonyítékokkal. Talán neked írtam azt, hogy a Plútó keringési ideje 248 év, viszont ~100 éve lett felfedezve. A rendelkezésre álló bizonyítékokból kikövetkeztethető a keringési idő.
Az evolúcióra van bizonyíték, a Bibliában történt eseményekre nincs. Evolúcióhoz nem kell hit, a teremtéshez kell.

„Azonban ha csak tudományos módszerrel lehetne valamit bizonyítani, akkor nem tudná az ember bebizonyítani – egy roppant egyszerű és hétköznapi példával élve - azt, hogy reggel ott volt-e időben a munkahelyén, vagy sem. Ugyanis az ehhez hasonló eseményeket lehetetlen irányított körülmények között megismételni.”

Elég homályos példa. Így szimplán annyit is írhatnék, hogy de igenis be lehet bizonyítani, hogy reggel ott voltál a munkahelyeden. Videokamera rögzített, felvetted a kulcsot a portán időponttal aláírásoddal, reggel beütötted az egyéni kódodat a riasztó kikapcsolásához. Van egy parkolójegyed reggeli időponttal, stb stb.

Sok különálló bizonyíték amelyből következtethető, hogy igen, reggel ott voltál a munkahelyeden.

„Így, a történetek megállapításának jogi módszere segítségével minden ésszerű kétséget kizáróan az ember be tudja bizonyítani, hogy ma reggel bizony időben ott volt a munkahelyén: látták a barátai, a kollégái, a főnöke is emlékszik rá, stb.”

Szemtanú önmagában kevés. Hacsak nem gondolod azt, hogy szemtanúk soha de soha se tévednek.

„A tudományos módszer tehát csak ismételhető dolgok bizonyítására használható, alkalmatlan viszont történelmi személyekkel vagy eseményekkel kapcsolatos kérdések bizonyítására, illetve azok cáfolatára.”

Akkor ismét leírom. Gyilkosság csak akkor bizonyítható be, hogyha a gyilkos újra megöli az áldozatot ugyanúgy? Badarság ugye?

„Más szóval, a tudományos módszer, amely a természet tapasztalati szabályosságainak megfigyeléseken, adatgyűjtéseken, feltételezéseken, következtetéseken és kísérleti igazolásokon alapuló feltárását és magyarázatát jelenti”
Érdekes, hogy ezt írod, ugyanakkor nem látod be, hogy az evolúció ugyanezen módszer alapján van bizonyítva.

Arokh 2017.09.13. 14:01:56

„Ennek tekintetében ezt a módszert alkalmazhatjuk a „Létezett-e Jézus?” kérdésre is. Sőt, e kérdésre ez a leginkább alkalmazható módszer.”
Számomra nem elég világos mit értesz a jogi-történeti módszer alatt, mert azt írtad, hogy tényeken és bizonyítékokon alapul, továbbra sem sikerült semmilyen tényt vagy bizonyítékot mutatnod Jézus létére.
„Azzal is tisztában kell lennie, hogy akár az evolúcióba, akár Istenbe és Jézusba vetjük hitünket”
Akárhányszor írhatod, hogy az evolúcióhoz hit kell, még nem lesz igaz.
„Miért? Mert ha Jézus valóban történelmi személy volt, akiben valóban maga Isten jött el közénk, akkor Jézus ténylegesen „az Út, az Igazság és az Élet”. S ha ez így van, akkor az evolúciót nyugodtan száműzhetjük a gondolatainkból.”
Csakhogy az evolúció a dokumentált és bizonyított jelenség, ami megfigyelhető a természetben és laboratóriumban is.

„A keresztyénség - amit hiszek, hogy valóban ilyen - egy valamiben biztosan különbözik és messzemenően kiemelkedik a többi vallás közül: Jézus Krisztus személyében. Mindenek fölött azért, mert Ő az egyetlen, aki legyőzte a halált.”
Osiris, Odin, Ganesha, Tammuz, Krishna, Quetzalcoatl, Attis, Akhilleusz. A bibliában Jézus, Jairus lánya, Lázár, a sok halott akik feltámadtak Jézus keresztre feszítésekor, a gyerek akire Illés ráborult háromszor, az ember akit már épp temettek mikor a holtteste hozzáért Elizeus holttestéhez, amitől feltámadt. Oh egyébként ezek szintén ellentmondanak a bibliának, mert máshol meg azt írja, hogy Jézus volt az első aki feltámadt.
Tehát, Ő az egyetlen a mitológiában aki legyőzte a halált? Nem.
„Így hogyan is lehetnénk boldogok, ha úgy gondoljuk, s azt hisszük, hogy a halállal mindennek vége?”
Részben ez a káros a vallásokban. A hited szerint nem lehetsz boldog, akkor, hogyha egyszer meghalsz.
„Nem lenne csodálatos dolog, ha a Bibliában olvasott dolgok igazak lennének?”
Nem igazán. Csak tételezzük fel, hogy mondjuk anyukád nem hisz Istenben. Meghal és hitetlensége miatt pokolra kerül. Te meg hiszel így a mennybe, s egy örökkévalóságon át boldog leszel, miközben anyukádat kínozzák örökké? Neked ez mondjuk, csodálatos lenne?
„És azok az emberek is hitték, akik mindazt, ami a Bibliában áll, megírták - mert szemtanúi voltak a benne megírt dolgoknak!”
Csakhogy nem voltak szemtanúi. Egyébként is, ha szemtanúi lettek volna ezeknek az események akkor nem lenne szükségük hitre, mert TUDNÁK, hogy ezek megtörténtek.

„Vannak olyan kérdések, amelyeket csakis a hit képes megválaszolni.”
Ha valamire hitre van szükség az nem válasz. Ha iskolás korodban anyukád megkérdezte tőled ki ette meg a süteményt ami holnapra lett előkészítve, s te azt mondod, Isten tette (s ehhez hit kell) akkor szerinted az megfelelő válasz lett volna? Vagy nem muszáj Istent mondani, egy 20 centis manó volt, akkor szerinted ez jó válasz lett volna?
A hit nem válaszol meg semmit, a hit csupán tettetés. Lásd ahogy Zsuzsa is írta, először tettetned kell, hogy Isten létezik, hogy utána higgyél benne.

Arokh 2017.09.13. 14:02:33

„Ilyen például az, hogy veszélyesek-e a mérgeskígyók marásai az emberre, vagy sem - s mint azt a tapasztalatainkból tudjuk, igen, veszélyesek.”
Érdekes, hogy pont ilyet példát hoztál fel.
Márk 16:18 kígyókat vesznek kezükbe, és ha valami halálosat isznak, nem árt nekik, betegre teszik rá a kezüket, és azok meggyógyulnak.
Szóval szerinted az értelem alapján a mérges kígyók marása veszélyes. Noha ha keresztény vagy akkor elvileg azok nem ártanának neked.
Mack Randall Wolford kígyókat fogdosott a hívők szeme láttára, Ő így erősítette a hitet. Meg is halt amint egyik előadásán megmarta a kígyó. Sőt, az apja is ugyanígy halt meg. S ők hittek. Feladták az értelmet a hit érdekében, s bele is haltak. Hitüket pedig a bibliára alapozták.

„Ha pedig a tények olyan bizonyítékokkal szolgálnak, mely révén kiderül, hogy Jézus valóban létezett - mellyel kapcsolatban egyébként a legtöbb tudós egyöntetű válasza, igen„
Hinni lehet, de bizonyítani kéne. Inkább történészeket kéne megkérdezni, hogy Jézus létezése mennyire bizonyított. S hát a jelek szerint Jézus, akárcsak több más karakter a bibliában inkább korábbi vallások és mítoszok karaktereinek a kombinációja.

„Még egyszer ismétlésképpen: ha azon kutatási módszer szerint, amelyet jogi-történeti módszernek nevezünk, a Biblia és az azon kívüli más egyéb történeti források - amelyből nagyon sok van”
Például?

„1. fejtsd ki kérlek, mennyivel erkölcsösebb az (új) ateizmus, mint a kereszténység? Direkt módon nem vallást írtam... :)”

Annyiból mindenképp, hogy cselekedeteiket nem egy felsőbb hatalommal igazolják. Mint te is írtad vannak jó és rossz ateisták, akárcsak jó és rossz keresztények. Egyénekről van szó. Ugyanakkor vannak keresztény csoportok, amelyeket rosszat tesznek s akár erőszakot is támogatnak. S mindezt a bibliára hivatkozva. A rossz tetteiket Istennel magyarázzák.. Jó embereknek nincs szükségük kifogásra ahhoz, hogy jól cselekedjenek, ugyanígy rossz embereknek sincs szükségük kifogásra, hogy rosszul cselekedjenek. Ahhoz viszont, hogy jó emberek rosszul cselekedjenek ahhoz vallásra (s ebbe beletartozik a kereszténység) van szükség.
„Isten mondta, hogy tegyem ezt/azt s amit isten mond az mindig jó”

„2. honnan tudod, mi a jó és mi a rossz?”
jhogyan mondhatjuk azt, hogy ezek valóságos dolgok?”

Jó az ami minél kevesebb fájdalommal és szenvedéssel jár nekem és környezetem részére. Rossz az ami minél nagyobb fájdalommal és szenvedéssel jár nekem és környezetem részére. Hogy honnan tudjuk, ezek valóságos dolgok? Szerinted azért valóságos dolgok, mert egy feltételezett hatalom azt mondta? Haldokolni elég rossz dolog. Ha te haldokolnál, akkor szükséged lenne az én vagy a feltételezett szuperhatalom véleményére ahhoz, hogy tudd, ez elég rossz dolog? ugye hogy nem?

sid04 · http://bibliatanulmanyok.blog.hu 2017.09.13. 20:01:43

@Arokh:

Üdv! A film - még ha propaganda film is - nagyon is kifejezően mutatja be Dawkins "halvány lila gőze sincs" közhellyel kifejezve, hogy hogyan és mikor alakult ki az élet, ugyanis ezt nem Ben kérdezte, hanem éppen ellenkezőleg, Dawkins mondta ki egyértelműen au interjú során!

"Nem istenben hiszel, hanem egy könyvben" - de pontosan Istenben hiszek, hiszen a Biblia az Ő beszédeit tartalmazza! Az a könyv nem hibás. Semmi hiba nincs benne, az ember ha olvassa, tükörként hat az emberre, s felfedezhetjük benne az egyetlen hibát, ami az ember bűne(i)! ;)

"Azt hiszem erről már írtam neked egyszer, hogy pl egy nyomozónak nem kell személyesen ott lennie a gyilkosság pillanatában ahhoz, hogy kiderítse ki volt a gyilkos, milyen fegyverrel történt, mikor, stb." - hát nem ezt írtam én is?

"Az most hagyján, hogy az evolúció ma is megfigyelhető, de millió évekre is visszavezethető a rendelkezésre álló bizonyítékokkal." - persze, ha lennének ilyen bizonyítékok.

Az evolúcióra van bizonyíték, a Bibliában történt eseményekre nincs. Evolúcióhoz nem kell hit, a teremtéshez kell." - kézzel fogható bizonyíték egyikre sincs, azaz az egyikre mégis csak van, Jézus történeti személyisége, és a róla, és az életéről írt tudósítások, míg az evó-ra csak feltételezések vannak.

"Elég homályos példa. Így szimplán annyit is írhatnék, hogy de igenis be lehet bizonyítani, hogy reggel ott voltál a munkahelyeden. Videokamera rögzített, felvetted a kulcsot a portán időponttal aláírásoddal, reggel beütötted az egyéni kódodat a riasztó kikapcsolásához. Van egy parkolójegyed reggeli időponttal, stb stb." - ez ugyanaz, mint amit én írtam, csak más példákkal írtad le, tehát ezzel nem mondtál ellent az írás ezen részére, mint az iddigekre sem! ;)

"Szemtanú önmagában kevés. Hacsak nem gondolod azt, hogy szemtanúk soha de soha se tévednek." - akkor az általad felhozott gyilkossági ügyes példánál maradva, ha a szemtanúk önmagukban kevesek (koronatanú), hogyan kell ezt érteni? Jézus esetében rengeteg a KORONATANÚ! Az evó-nál nincs koronatanú! :D

A többi válaszodra már lehet nem is fáradozom, mert minden egyes alkalommal éppen ugyanazt szajkózod Te is!

Szerinted van-e értelme az akadékoskodásodnak az általam írt cikkek tartalmával kapcsolatban? Szerintem nincs!

De Kedves Arokh (avagy: H. Gábor - Debrecenből), köszönöm, tényleg nagyon köszönöm a sok-sok (talán számomra egyáltalán nem meggyőző) bizonyítékokat és azt is, hogy fellobbantottad a látogatók számát, és a posztjaim olvasottságát! :D Hálás vagyok érte!

Üvözlettel: sid04 (azaz: T. Tibor)

Arokh 2017.09.13. 21:49:28

"Üdv! A film - még ha propaganda film is - nagyon is kifejezően mutatja be Dawkins "halvány lila gőze sincs" közhellyel kifejezve, hogy hogyan és mikor alakult ki az élet, ugyanis ezt nem Ben kérdezte, hanem éppen ellenkezőleg, Dawkins mondta ki egyértelműen au interjú során!"

1. S miért kéne neki tudnia, hogyan alakult ki az élet?
2. Amire utaltam, hogy az interjú össze lett vágva. Arra vonatkozóan, hogy miként jött létre a Föld elég meggyőző elmélet van. Stein kérdése erre vonatkozott, Dawkins nem erre válaszolt, holott tudott volna mégha csak laikusként is.

"Nem istenben hiszel, hanem egy könyvben" - de pontosan Istenben hiszek, hiszen a Biblia az Ő beszédeit tartalmazza! Az a könyv nem hibás. Semmi hiba nincs benne, az ember ha olvassa, tükörként hat az emberre, s felfedezhetjük benne az egyetlen hibát, ami az ember bűne(i)! ;)

Ha Istenben hinnél akkor nem igyekeznél annyira tagadni a valóságot. Azt a valóságot aminek a biblia ellent mond.

"Az most hagyján, hogy az evolúció ma is megfigyelhető, de millió évekre is visszavezethető a rendelkezésre álló bizonyítékokkal." - persze, ha lennének ilyen bizonyítékok.
"Az evolúcióra van bizonyíték, a Bibliában történt eseményekre nincs. Evolúcióhoz nem kell hit, a teremtéshez kell." - kézzel fogható bizonyíték egyikre sincs"
Már bemutattad, hogy hiába mutat neked az ember bizonyítékot, te egyszerűen tagadod a létét.
"azaz az egyikre mégis csak van, Jézus történeti személyisége, és a róla, és az életéről írt tudósítások, míg az evó-ra csak feltételezések vannak."
Jézus személyisége ugyan hogy bizonyítaná be a valódiságát? Másrészt életéről szóló tudósítások? Tudsz mutatni valamit a biblián kívül? Mutasd azt a kézzel fogható bizonyítékot ha létezik.
Ha értenéd, hogy mi az evolúció akkor tudnád, hogy arra te magad is bizonyíték vagy. Na, de mint már írtam, te a valóságot tagadod, hogy a kedvenc könyved igaznak tűnjön. Mit is várjon így az ember?

"Szemtanú önmagában kevés. Hacsak nem gondolod azt, hogy szemtanúk soha de soha se tévednek." - akkor az általad felhozott gyilkossági ügyes példánál maradva, ha a szemtanúk önmagukban kevesek (koronatanú), hogyan kell ezt érteni? Jézus esetében rengeteg a KORONATANÚ! Az evó-nál nincs koronatanú! :D

Igen, tanúvallomás kevés. Ennyi erővel akárkit fel lehetne jelenteni, bármilyen bizonyíték nélkül, hogy utána csak "tanúként" tegyél vallomást. Szerinted ez elég lenne bármilyen bíróságon?
Jézusra csak történetek vannak, tanúk nincsenek. Ugye tudod, hogy az írók nem voltak tanúi a történetnek? Maga Lukács is azzal kezd, hogy régóta megy a szóbeszéd, hát leírom már én is ezt a sztorit.
A többi válaszodra már lehet nem is fáradozom, mert minden egyes alkalommal éppen ugyanazt szajkózod Te is!

Pont a lényeget hagytad ki, miszerint Jézus nem az egyetlen aki legyőzte a halált. S szerinted ez az egyik legmeggyőzőbb a kereszténység igaz voltáról.

sid04 · http://bibliatanulmanyok.blog.hu 2017.09.14. 19:48:22

@Arokh:

Gábor! Ezt most ugye nem kérdezted komolyan? Idézem: "...miért kéne neki tudnia, hogyan alakult ki az élet?" Mert ha erre az alapvető kérdésre nem tud válaszolni - amire egyébként hivatott lenne válaszokat adni az evó -, akkor tulajdonképpen részedről minek ez a nagy felhajtás? Magadnak, vagy nekem akarsz valamit bizonyítani? Minden bizonnyal, magadnak, mert eddig nekem még nem sikerült bizonyítanod semmit sem! Még ha különféle angol cikkeket is linkeltél, amelyeket részedről érdemben illett volna lefordítani - mert ugye nem vagyok nagy angolos -, ha bizonygatni akarsz valamit... Nemde?

Lehet, hogy Dawkins-tól nem az élet keletkezését kérdezte, de mégis arra válaszolt! Ez azért figyelemreméltó, nem? Ő saját maga mondta ki azt, amit mi mindig is mondtunk. s tudod, ezek a tények, illetve az, hogy ennek ellenére, hogy kútfejes evó-kutatók mondják ki egyértelműen ezt, Te mégis mást hiszel, ellent mondva azoknak, akiket olybá tisztelsz! Akkor hogy is van ez? Csak nem úgy, hogy ezzel a ténnyel - hogy senki sincs tudatában annak, hogy hogyan is alakult ki az élet - szembeszegülve, teljesen másban hiszel? Avagy úgy tűnik, az evó mégiscsak hit kérdése!

"Ha értenéd, hogy mi az evolúció akkor tudnád, hogy arra te magad is bizonyíték vagy. " Dehogyis nem értem: őslevesből kavics, majd a kavicsból valahogyan - bár senki sem tudja, hogy hogyan, mint ahogy azt Dawkins és mások is mondják - egysejtű! Amiből meg bla - bla - bla és továbbra is csak bla... és végül kialakul néhány mutálódott humanoid faj, melyek közé lehet, hogy Te tartozol, de engem hagyj ki ebből a szelekcióból. Én Isten gyermeke vagyok. Az, hogy te ilyen keményfejű vagy, lehet tényleg arról tanúskodik, hogy egy kavicstól származol, ezt nem tudom, ezt te érzed.

S dobálózhatsz most azzal, hogy: "tessék, ilyen egy vallásos ember!" Nem! :D Ilyen a természetem: ha kell szurkálódom, oltogatom az embereket, akik igyekeznek ostobaságokkal bombázni, igyekeznek meggyőzni valamiről, amiről nem tudnak. De ha már itt tartunk, miért én bizonyítsam be, hogy Isten, Jézus nem létezik! Tudod mit?! Bizonyítsd be Te! Nem fogod tudni! Ahogyan az evó-t sem tudod bebizonyítani, sem nekem, sem még sokan másoknak sem! Kinek-kinek legyen hite szerint! A döntési lehetőség mindenki előtt ott van! Te az evó mellett döntöttél, én és még sokan mások a kereszténység mellett. Sokan buddha mellett. Stb. És hogy kinek van igaza? Majd kiderül a végén! Csak nehogy majd én és a TESTVÉREIM nevessenek a végén! Egyelőre ennyi... ami mondhatok.

S Gábor, ha úgy érzed, hoyg ez nem az a blog, amit olvasni kívánsz, akkor kérlek, ne trollkodj itt, és hagyd meg azoknak a lehetőséget, s a döntést, akik szeretnének erről olvasni.

U.I.: Elnézést kérek az Olvasóktól, hogy itt, közszemlére téve fejtem ki az eléggé nyersen megfogalmazott gondolataimat, de amire egy ilyen oldalon nincs szükség, arra egyértelműen: NINCS SZÜKSÉG!

Olvasni, hozzászólni lehetséges, de fölösleges élet-halál harcot vívni, trollkodni és legfőképpen idegesítően kikerülni, és félremagyarázni az általam feltett kérdéseket, na arra aztán végképp nincs sem türelmem, sem időm, sem pedig hasznom, ahoygan senki másnak sem!

Tehát, Kedves H. Gábor, tényleg nagyon szépen köszönjük az észrevételeidet, de azt hiszem, szeretnénk megmaradni a valóságnál! Köszönjük!

Arokh 2017.09.15. 11:32:39

Gábor! Ezt most ugye nem kérdezted komolyan?

De igen, komolyan kérdeztem. S a válaszod csak megerősíti azt, hogy nem tudod mi az evolúció. Mert az evolúciós elmélet nem hivatott megválaszolni, hogy miként alakult ki az élet. Értem én, hogy kreacionisták miért keverik össze ezeket az ágakat. Ciki lenne ha azt írnád, hogy szinte az összes tudományágat tagadod, ezért inkább evolúciónak nevezitek az összeset. Így olyan mintha csak 1 valamivel lenne problémátok, holott az egész tudománnyal. Az élet eredetével az abiogenezis foglalkozik ami független az evolúciótól.

„Még ha különféle angol cikkeket is linkeltél, amelyeket részedről érdemben illett volna lefordítani - mert ugye nem vagyok nagy angolos -, ha bizonygatni akarsz valamit... Nemde?”
Van értelme időt szánni a fordításra, ha utána egyszerűen semmibe veszed? Nincs. Miért nem kéred meg a többi kreacionista barátodat, hogy szóról szóra fordítsák le neked? S nem csak egyszerű cikkeket mutattam neked, hanem tudományos munkákat. Olyasmit, amit nem találsz a kreacionista oldalakon. Mit gondolsz vajon miért? Mert nem tudják érdemben megcáfolni a dokumentumokban leírtakat. Saját tudományos munkát meg nem mutatnak, mert nincs. Lényegében laikusok beszélgetnek arról, amihez nem értenek.

„Lehet, hogy Dawkins-tól nem az élet keletkezését kérdezte, de mégis arra válaszolt! Ez azért figyelemreméltó, nem? Ő saját maga mondta ki azt, amit mi mindig is mondtunk. s tudod, ezek a tények, illetve az, hogy ennek ellenére, hogy kútfejes evó-kutatók mondják ki egyértelműen ezt, Te mégis mást hiszel, ellent mondva azoknak, akiket olybá tisztelsz! Akkor hogy is van ez?”
Írtam én olyat valahol, hogy tudjuk miként jött létre az élet? Nem. Akkor hogy mondtam ellent Dawkinsnak? Sehogy.
Amit mindig is mondtatok? Úgy teszel, mintha feltaláltátok volna spanyolviaszt. Ki mondott olyat, hogy tudjuk miként jött létre az élet? Mármint néhány vallásos egyénen kívül akik „tudják” hogy Isten teremtett. Az abiogenezisre több hipotézis is van, de senki se mondja azt, hogy na tessék így jött létre az élet, s ez 100%. Szóval mire fel ez a nagy döbbenet? Amire utalni akartam az interjú vágásával, hogy ez egy propraganda film, szóval nem kell tőle fair bemutatót várni az intelligens tervezettségről és a tudományról. Ha utána olvasol azt is láthatod, hogy akiket „kicsaptak” azok hazudnak a kirúgásuk körülményeiről. Ám ha téged nem zavar, hogy hazudnak neked akkor csak tessék, élvezd a propagandát!

„Dehogyis nem értem: őslevesből kavics, majd a kavicsból valahogyan - bár senki sem tudja, hogy hogyan, mint ahogy azt Dawkins és mások is mondják - egysejtű! Amiből meg bla - bla - bla és továbbra is csak bla... és végül kialakul néhány mutálódott humanoid faj”
Ez is csak azt mutatja, hogy nem érted. Ennyire azért ne igyekezz az állításaimat alátámasztani! Előzőleg képes voltál belátni, hogy természettudományos ismereted csekély, hogy finoman fogalmazzunk, de úgy tűnik az eltelt idő alatt nem vetted a fáradtságot, hogy hiányos ismereteidet pótold. Elég sajnálatos.

S dobálózhatsz most azzal, hogy: "tessék, ilyen egy vallásos ember!"
Valóban nem ilyen egy vallásos ember. Ilyen egy kreacionista. Aki a valóság elől menekül, s tagad mindent ami a legkisebb mértékig is cáfolja a kedvenc könyvét. Tanulni nem hajlandó, s szemét becsukva, fülét bedugva kerüli a tényeket, hogy aztán magabiztosan hangoztassa, hogy Ő bizony jobban tudja, mint azok akik évtizedeken át dolgoztak a szakterületükön.

„De ha már itt tartunk, miért én bizonyítsam be, hogy Isten, Jézus nem létezik!”
Merem feltételezni, hogy csupán elírtad. Én azt kérem tőled bizonyítsd be, hogy Jézus létezik, nem azt hogy nem létezik! Tudod, negatívot nem lehet bizonyítani, hacsak nem teszel hozzá
„A döntési lehetőség mindenki előtt ott van! Te az evó mellett döntöttél, én és még sokan mások a kereszténység mellett.”
Az pl döntés kérdése, hogy gravitáció létezik? Mi létezik, gravitáció vagy Jézus? Ha egy olyan szemmel látható és megfigyelt jelenség, mint az evolúció neked döntés kérdése akkor a gravitáció is az, nemde? A keresztények elfogadják az evolúciót, mint tény. A kreacionisták nem fogadják el. A kreacionizmus egy keresztény fundamentalista szélsőség, nem foglalja magába az egész kereszténységet.
„Csak nehogy majd én és a TESTVÉREIM nevessenek a végén!”
Szóval ha igazad lenne akkor nevetgélnél azokon akik örök kínzásra lettek ítélve a pokolban? Hmm, erre írhatom, hogy hú, de keresztényi?

„S Gábor, ha úgy érzed, hoyg ez nem az a blog, amit olvasni kívánsz, akkor kérlek, ne trollkodj itt, és hagyd meg azoknak a lehetőséget, s a döntést, akik szeretnének erről olvasni.”
Neked mi számít trollkodásnak? Írtál egy szöveget, ami alatt én kérdeztem valamit. Te akartad, hogy részletesebben írjak milyen hibákat láttam az írásodban. Áh, neked a kritika a trollkodás?
Továbbá, mégis hogyan veszem el másoktól a lehetőséget és döntést, azzal amit írok?

Arokh 2017.09.15. 11:33:12

„Olvasni, hozzászólni lehetséges, de fölösleges élet-halál harcot vívni, trollkodni és legfőképpen idegesítően kikerülni, és félremagyarázni az általam feltett kérdéseket”

„de azt hiszem, szeretnénk megmaradni a valóságnál!”
Oh, ha az irónia….
Az nem idegesít téged, hogy már másodjára kerülöd ki a kérdésemet, ami az eredeti kommentem témája is volt?

sid04 · http://bibliatanulmanyok.blog.hu 2017.09.18. 20:45:34

@Arokh:

Az eredeti kérdésedre majd hamarosan választ fogsz kapni a következő bejegyzések során. Kérlek, légy türelemmel!

Sok a hibás következtetésed, és sokszor félremagyarázod azt, amit írok, de most ettől eltekintve lenne egy további kérdésem:

- megértem, hogy a világnézeted szerint az evolúció az egyetlen magyarázat az állat és növény, valamint az ember eredetére, kialakulására. A kérdésem az, hogy:

- az általad bemutatott evolúció elméletére vonatkozó bizonyítékokon kívül, milyen más bizonyítékot tudsz bemutatni arra, hogy nem létezik Isten? Mik azok az ellenérvek, amikből arra lehet következtetni, hogy nem létezik Isten, s nem létezett Jézus, s a Biblia egy koholmány?
süti beállítások módosítása